Ontwikkelingen leeftijdsverwachting

Bij invoering van de AOW in 1956 was de gemiddelde levensverwachting van een 65 jarige ruim 14 jaar. In 2015 was deze ruim 5 jaar hoger en worden wij dus gemiddeld ruim 84 jaar. Daarbij valt op dat de levensverwachting van mannen en vrouwen naar elkaar toegroeit maar vrouwen nog steeds gemiddeld ouder worden.

Het CBS heeft berekend dat in 2060 de levensverwachting van een 65 jarige gemiddeld ongeveer 25 jaar zijn en worden wij naar verwachting dus gemiddeld 90 jaar. 

De kans dat een vrouw van 65 jaar de leeftijd van 100 jaar bereikt is op dit moment 6%. Dat was bij invoering van de AOW nog maar 1,2%. Voor een man is deze kans op dit moment 3% en dat was bij invoering van de AOW 0,4%.

Het is misschien goed nieuws dat wij steeds ouder worden, maar vind jij het ook leuk om daardoor steeds langer te moeten doorwerken? 

Als jij dat niet wilt en voor de AOW leeftijd wilt stoppen met werken dan is dat mogelijk. Eventuele tekorten aanvullen is mogelijk middels een lijfrente (derde pijler pensioen). Dit is jouw eigen (aanvullende) pensioenvoorziening en hebt de regie dus zelf in de hand. De lijfrente is flexibeler dan pensioen via een werkgever omdat jij bepaalt wanneer jij deze laat uitkeren en hoe lang, uiteraard binnen de fiscale voorwaarden. De lijfrente is fiscaal aantrekkelijk omdat de inleg aftrekbaar is en de waardeopbouw niet wordt belast in box 3.

Daarnaast kun jij ook rekening houden met eigen vermogen zoals overwaarde koopwoning, spaargeld, erfenis, etc. (vierde pijler pensioen).

Afstemming van deze pijlers is essentieel om tot een goede planning te komen en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.